Ecological neighborhood "Les Meuniers" in Bessancourt

Living in the heart of the landscape

PRESERVED THE WOODED AND PLANTED STRUCTURE AS MATRIX OF THE NEW NEIGHBORHOOD 

As an old walnut orchard, the site hosts a 753,000 ft2 (floor area) housing program, activities and services.The qualitative challenge rests on the preservation of this landscape as well as the inscription of the urban project and its public spaces within it.

THE CITY PARK - NEW CENTRALITY

A new park allows to think the continuity between the current city-center, the train station, the new shops and the devices of the neighborhood

From the train station to the school through the park



The train station and the shops










The park












The water garden

Where you see the new train station forecourt and the shops…

…housings onto the park…

… on the former stream, reopen from the train station

The existing large trees in the park continuity draw the school square

THE CITY GARDEN

The new district of the Meuniers relies on the conservation of the remarkable heritage of trees and the preservation of the vegetal structure of the old agricultural strap, that establish the mesh of public spaces and the piecemeal cutting. The trees preservation goes with the conservation of the soil associated to them.

THE WATER SYSTEM MAKES THE GEOGRAPHY OF THE TALWEG LEGIBLE

The project is integrated in the talweg thanks to a rainwater management system allowing a generous vegetation of the pathways, promenades and public spaces.

 

The Zé promenade opening in May 2016

Sponsor
Grand Paris Aménagement
Situation
1 Rue de Pierrelaye, Bessancourt, 95, 49°02'10.3"N 2°12'32.6"E
Partners
Richez Associés, Urban planner - SETU, BET- Roads and networks - 8'18'', Lighting designer
Budget / Area
14 000 000 € / 30 ha
Date
2015 - 2021
Award
First Prize for natural environment of the cities of Ile de France