Morinais new district - The public spaces

The quarter of la Morinais in St Jacques is a laboratory of urban ecology, forerunner of the sustainable districts creation.

The new quarter of La Morinais forms part of a larger urban project that finds its foundations in the geography and landscape through the treatment of its public spaces The places are identified through their relationship with the site and the topography while asserting that they belong to the large landscape unities, the bottom of a valley, the hillsides or the plateau.

The belonging to these geographical statements is expressed in the way to design the streets, to choose the plantations and to manage rain water.

These working themes are developed on different scales, from the public spaces, the avenue, the promenades, the park and the streets to the private spaces, the interior court yards, the gardens thresholds, gateways…

The north-south roads mark the wider geographical limits the line of the crest The belonging to the plateau, the coteau or the valley is expressed in the way to design the streets, to choose the plantations and the way to manage rain water. Thus, the Camille Claudel avenue on the line of the crest , the "military crest" breaking up the slope with the Redon road and the Jean Jaures avenue, the edge of the plateau expressed by Léon Blum mall and at the edge of the floodable zone on the flank of the hill with the 'embankment road'. These limits are treated mainly by the collection of rainwater from each upper area.

The route de Redon

The bridge of Route de Redon spans over the brook of le Blosne revealed by the development of the steam bed.

The Camille Claudel Court

The mall Léon Blum

The rainwater canal expresses the asymmetry of this ancient country lane where young oak trees challenge the 100-year-old ones.

The dike-road

The vocabulary of the materials, the furniture and the plantations is in line with these scale relationships and is shown in the various corresponding typologies.

The whole site is treated soberly with simple materials, coating, concrete, red shale, whose reality finds its foundations in a rediscovered landscape and in special attention paid to details.

The design of stairs leading to water or the rainwater discharges express the main role of water as a resource.

The commercial center parking

The mission of Atelier Bruel-Delmar also concerns the communal private spaces in the heart of constructed residential islets which you can reach at 'La Morinais - Residential Islets'. The ecological park of St Jacques can also be seen in a separate chapter.

Sponsor
City of St Jacques
Situation
Quartier de la Morinais, St Jacques - 48° 4'56.22"N-1°42'49.37"O
Partners
Cabinet Bourgois, VRD - Pranlas-Descours, urban planner
Budget / Area
28 000 000 € / 40 ha
Date
1995 - 2019
Award
Prix de l'aménagement urbain 1994 -Grand prix des zones humides en milieu urbanisé - 2011