Pavé Blanc Social-housing in Clamart

This Social housing residence is located on a very particular historical and geographical site. The 'Meudon Axis' designed by the famous royal gardener Le Nôtre, crosses the valley and links this residence with its territory heritage.

Its redevelopment must answer two mains objectives:

  • Inscribe the neighborhood in continuity with the landscape and the urban fabric of Clamart, in development, as well as by a requalification of outside spaces.
  • Enhance the value of habitability by a new residential offer.

The Le Nôtre Axis is restored in its territorial cohesion allowing to regain a continuity between the Meudon Wood and the new tramway access.

Parking spots and promenade along the side lane of Pavé Blanc.

Planted areas and rainwater ditches to create a pedestrian scaled environment at the base of lodgings, between courtyards and gardens.

The heart of the residence is from now on a pedestrian space. The swales collecting rainwater allow a natural irrigation of the planted surfaces and accompany the alleys.

New playgrounds in a pedestrian surrounding where cars have been removed.

The heart of the residency Pavé Blanc has been free up from the occupation of cars enabling to find back a space of conviviality and diversity within the neighbor relations.

Find back spaces of conviviality. Summer entertainment in the Mall with lime trees.

Questions about sustainable development and creation of a way of life where the vegetation takes such an important part, bringing pleasure and an oasis of freshness, is here developed, at the foot of the buildings of this residence of public houses.

Sponsor
Immobilière 3F
Situation
Route du Pavé Blanc,CLAMART - 48°47'9.31"N - 2°14'10.71"E
Partners
Pranlas-Descours, Architect - Tugec, Roads and networks
Budget / Area
4 800 000 € / 5 ha
Date
2009 - 2015